Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΕΘΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ – Αμφίπολη: ΡΗΜΑΖΕΙ το μνημείο λόγω έλλειψης χρημάτων -Γυρνάμε την πλάτη στην Ιστορία

ΕΘΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ – Αμφίπολη: ΡΗΜΑΖΕΙ το μνημείο λόγω έλλειψης χρημάτων -Γυρνάμε την πλάτη στην Ιστορία

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας…


Την περασμένη χρονιά τα βλέμματα όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στην Αμφίπολη και στο τύμβο Καστά, ένα χρόνο μετά το μνημείο έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.


Δεν είναι επισκέψιμο ούτε καν από ειδικές ομάδες επιστημόνων και εκτός από μερικές συμπληρωματικές πρώτες βοήθειες, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει, καθώς δεν έχουν διατεθεί τα απαραίτητα χρήματα για να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για τις δύο μελέτες που έχουν γίνει και αφορούν στη γεωστατική και γεωδομική του τάφου δεν έχουν εγκριθεί τα χρήματα και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει η παραμικρή εργασία.

Εκτός από ελάχιστες επιτόπου συντηρήσεις από πέρυσι δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο στήριξης και προστασίας του μνημείου. Το μόνο που έχει γίνει, όπως αναφέρει  δημοσίευμα, είναι να τοποθετηθούν λιόπανα στα πρανή του λόφου, όχι για να συγκρατηθούν τα χώματα που πέφτουν -αδύνατον δια τέτοιας μεθόδου- αλλά για να μην φαίνεται η έκταση των κατολισθήσεων που κάθε μέρα αυξάνει.

Όπως δήλωσε ειδικός μηχανικός με τα πρωτοβρόχια οι φθορές στα πρανή του περιβόλου που έχουν ανασκαφεί θα είναι πολύ μεγάλες, διότι ό,τι στεγνώσει τώρα, θρύβεται, δηλαδή αποκτά πυκνό εσωτερικό δίκτυο ρωγμών εξαιτίας του οποίου θα κοπεί σε μικρά κομμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου